“De zoektocht naar de beste therapeut is niet meer plaatsgebonden”

Kunnen we nog om e-health toepassingen en blended care heen? Volgens Caroeline Stevens, Zorginhoudelijk Adviseur Paramedie bij Zilveren Kruis, niet. “Blended care is geen toekomstmuziek, we zitten er al middenin. Wel gaat in de toekomst blended care een nog prominentere rol innemen in het zorglandschap, daar ben ik van overtuigd. De kans is dan ook groot dat e-health over twee jaar wordt opgenomen in ons inkoopbeleid.”

Blended care draagt bij aan toegankelijkheid van de zorg 

“Corona heeft heel veel ervaring opgeleverd, zowel bij zorgprofessionals als bij cliënten. Dat is goud waard. Het is een schat aan informatie waarmee we kunnen toetsen of dat, wat wij aan digitale zorg voor ons zien, klopt met de werkelijkheid. Vanuit de gegevens die wij nu al hebben verzameld, zien wij dat digitale hulpmiddelen een belangrijke bijdrage leveren aan de toegankelijkheid van de zorg. Ook zien we dat de behoefte bij verzekerden steeds groter wordt om de beste therapeut te vinden voor hun specifieke aandoening. Dat is dan vaak toch een therapeut die de kennis en ervaring daarvoor in huis heeft. Deze therapeut bevindt zich niet altijd in de buurt. Door middel van digitale mogelijkheden kan een cliënt dan toch met de juiste specialist in contact komen, zonder dat de cliënt er naar toe hoeft. Dat zien onze verzekerden als een grote toegevoegde waardeCliënten gaan ook zelf steeds vaker om blended en digitale zorg vragen.” 

Caroeline Stevens

Caroeline Stevens

Zelfzorg van cliënten wordt vergroot met blended care 

“Het draagt ook bij aan de zelfregie van cliënten. Cliënten kunnen veel meer zelf bepalen; bijvoorbeeld op welk tijdstip ze hun oefeningen doen. De behandeling sluit hiermee beter aan op de veelal drukke agenda’s van mensen. Het is de kunst van de zorgprofessional om te weten welke cliënt je zelfstandig met de app op pad kunt sturen en welke cliënt meer begeleid moet worden, door middel van videobellen, reminder-appjes of in de praktijk.”

“Door de toename van cliënten in de eerstelijn, is het fijn
als een gedeelte van die cliënten op afstand begeleid kunnen worden
.” 

Digitalisering gaat de substitutie van de zorg verder helpen

“We willen de zorg zoveel mogelijk verplaatsen van de tweedelijn naar de eerstelijn. Tegelijkertijd blijven mensen langer thuis wonen en worden mensen ouder. Beide ontwikkelingen gaan meer druk geven op de eerstelijn. Er moeten dus slimme manieren komen, om de toenemende zorgbehoefte in de eerstelijn goed te blijven verwerken. Samenwerking tussen verschillende eerstelijns-disciplines is hier een essentiële succesfactor in, evenals digitalisering. Als de druk toeneemt, dan is het heel fijn als er meer geautomatiseerd en gedigitaliseerd wordt, zodat je als zorgprofessional ook jouw cliënten op afstand goed kunt begeleiden.”

“MijnZorgApp biedt echt een meerwaarde aan therapeuten”

Er is nu meer inzicht in het effect van zorg op afstand

“Er zijn al hele mooie en waardevolle digitale platformen beschikbaar om therapeuten de juiste tools aan te reiken. MijnZorgApp is hier een goed voorbeeld van. Deze app biedt echt een meerwaarde aan therapeuten. Je biedt extra service als je het kunt meegeven aan je cliënten gelet op alle oefeningen die erin staan en de video- en chatfunctie. Je kunt met de app meer op maat zorg leveren en ook meer de regie en verantwoordelijkheid bij de cliënt neerleggen. Dat is echt een enorme stap richting zinnige zorg. Deze app scoort ook heel hoog in gebruiksvriendelijkheid. Iedereen snapt hoe het werkt. Je kunt het aan iedereen meegeven.”

Ontwikkelen online communicatie vaardigheden

Nu is het vooral belangrijk dat therapeuten ook leren om digitaal hun communicatie vaardigheden verder te ontwikkelen. Het afgelopen jaar hebben we meer inzicht gekregen wat er gebeurt als er zorg op afstand geleverd wordt. Samen met de Hogeschool Utrecht hebben we de gebruikerservaringen geïnventariseerd en daarmee de belemmerende en bevorderende factoren in beeld gebracht. Dat rapport komt in juni dit jaar uit. Een eye-opener is dat digitale communicatie andere skills vereist dan persoonlijke communicatie. Daar lopen fysiotherapeuten tegen aan. Als je een cliënt uit de wachtkamer haalt voor een eerste intake, dan krijg je, voordat je met de cliënt in gesprek gaat, al enorm veel informatie. Hoe iemand opstaat, loopt, zijn jas uittrekt, zijn gezichtsuitdrukking. In een digitaal gesprek is dat een stuk lastiger waar te nemen. De digitale communicatie skills moeten verder ontwikkeld worden om toch diezelfde informatie boven water te krijgen als dat je in een persoonlijk gesprek boven tafel krijgt. Daarom wordt dit nu al steeds meer meegenomen in de opleiding Fysiotherapie.”

ZorgpromotorTienhoven-20211027-012

Blended care vast onderdeel binnen (meerjaren-) plannen Zilveren Kruis

“Naast dat opleidingen blended care meenemen binnen hun aanbod, kijken wij ook actief hoe wij e-health toepassingen in ons beleid kunnen meenemen. We kijken hierbij zowel naar blended zorg maar ook naar andere digitaliseringsmogelijkheden. Dit is ook een logisch vervolg als je kijkt naar de hele evolutie van de communicatie tussen zorgaanbieders en cliënten in de afgelopen decennia. Van een verwijsbriefje naar de mogelijkheid om nu zelf online een afspraak in te plannen. Een logische volgende stap is dat cliënten zich afvragen of ze überhaupt nog naar een specialist toe moeten of dat ze het op afstand kunnen oplossen. Deze klantbehoefte is er al. Dat merken we uit de vele klantinterviews die wij houden onder onze verzekerden. Mensen gaan het steeds normaler vinden dat ze digitaal contact hebben met een fysiotherapeut om even snel een vraag voor te kunnen leggen. Ze willen zelf kunnen inschatten of ze langs moeten komen of dat ze met een paar tips van de fysiotherapeut eerst zelf aan de slag kunnen om het probleem op te lossen.”

“Cliënt wil ook qua digitale zorg waar voor zijn geld” 

Toegevoegde waarde blended care

“Wij zijn nu aan het verkennen hoe je die digitale consulten op een verantwoorde manier kunt gaan implementeren zodanig dat verzekerden er veilig gebruik van kunnen maken. Binnen Zilveren Kruis geloven we erg in de toegevoegde waarde van blended zorg in de fysiotherapie. Over twee jaar verwacht ik dan ook dat digitale zorg wordt opgenomen in het inkoopbeleid. De uitdaging is nog hoe we het digitale consult gaan aanbieden aan de verzekerden vanuit de AV. Cliënten willen dan wel waar voor hun geld. Daar liggen nog wat vraagstukken.”

ZorgpromotorTienhoven-20211027-017

Financieringsstructuur zorgverzekeraars

“Het is nodig dat we met z’n allen de ingeslagen weg van blended zorg blijven volgen. Dat cliënten en fysiotherapeuten deze vorm van zorg blijven gebruiken. Zo geef je verzekeraars meer argumenten in handen om binnen het stelsel te kijken welke financieringsstructuur er voor ontwikkeld kan worden. De gesprekken over wat nu een reële waardering is voor deze manier van zorg leveren, zijn in volle gang.”

De cliënt wil blended care!

“Cliënten gaan zelf zorgen dat er meer adoptie komt in de zorgmarkt en corona heeft natuurlijk ook al  een handje geholpen. Heel veel mensen weten nu dat het kan en zijn er al mee vertrouwd. Die cliënt gaat er om vragen. Die wil dit. Als je het niet aanbiedt, kom je er misschien één of twee keer mee weg, maar dan houdt het op. Zilveren Kruis moet het mogelijk maken. Wij moeten ervoor zorgen dat we weten hoe we het kunnen vergoeden, wat de voorwaarden zijn en welke platforms je dan kunt gebruiken. Onze taak is om alles wat met wet- en regelgeving en vergoedingen te maken heeft zo goed mogelijk in te richten.”

“Je wilt nu toch ook niet meer terug naar de telefoon
met de draaischijf en het snoer
omdat dat het oude normaal was?”

ZorgpromotorTienhoven-20211027-003

Tips aan eerstelijns therapeuten en andere zorgprofessionals 

“Blended care is voor iedereen een nieuwe manier van zorg leveren. Hoe meer we het gaan toepassen, hoe meer we weten, hoe meer we het met elkaar zo kunnen inrichten dat het van toegevoegde waarde is. Daar moeten we onszelf de tijd voor geven en als zorgprofessional/fysiotherapeut moet je het jezelf ook gunnen om het uit te proberen.

Veel praktijken staan nu op een kantelpunt; blijven we doorgaan met het verlenen van online of blended zorg of gaan we weer naar het ‘oude normaal’ van voor corona? Je wilt nu toch ook niet meer terug naar de telefoon met de draaischijf en het snoer? Ik adviseer om juist nu die extra stap te gaan zetten. Je hebt nu een aantal ervaringen opgedaan. Je bent tegen bepaalde uitdagingen aangelopen. Pak daar je leermomenten uit en ga dat doorontwikkelen. Simpel voorbeeld: Je bent op afstand met een cliënt bezig met oefeningen en dan merk je opeens dat er geen oefenmateriaal voor handen is. Hoe los je dat op? Dat is super leuk om op te pakken. Maak een introductiepakketje voor nieuwe cliënten, stop daar een thera-band in en maak een leuke instructievideo waarin je de oefeningen uitlegt en informatie geeft over de behandeling. Ik weet zeker dat cliënten super enthousiast zullen reageren en het als een toegevoegde waarde zullen ervaren.”

 

Dit artikel verscheen eerder in het HealthTrain e-magazine.

‘Blended care’ via Intramed

Werk je met Intramed Compleet dan krijg je gratis extra tools voor blended care: een online cliëntenportaal, online vragenlijsten en MijnZorgApp (Start).

Informatie over Intramed Compleet

Bespreek je mogelijkheden

Wil je graag overleg over de mogelijkheden voor jouw praktijk? Plan dan een adviesgesprek om je opties te bespreken.

Plan adviesgesprek

Meer informatie over MijnZorgApp

Meer specifieke informatie, een kennisbank en klantervaringen vind je op de aparte site van MijnZorgApp

Meer info