14-06-2021 Meer keuze in het gebruik van richtlijnen voor psychosomatisch fysio- en oefentherapeuten

Beste gebruiker,

De oude richtlijn psychosomatische oefentherapie versie 7, welke in eerste instantie niet meer werd onderhouden is nu vervangen door de richtlijn SOLKNet psychosomatische therapie en te gebruiken door alle psychosomatisch oefentherapeuten en/of psychosomatisch fysiotherapeuten die lid zijn van SOLKNet. Deze nieuwe richtlijn is samen met de bestuursleden van SOLKNet ontwikkeld.

In augustus 2018 is besloten om de richtlijn psychosomatische oefentherapie samen te voegen met de richtlijn oefentherapie. Dit is  met behulp van de VVOCM geweest zodat er op is toegezien dat alle richtlijnen voldoen aan de standaard.

In de praktijk bleek dat er meerdere SOLKNet leden tegen onoverkomelijkheden aanliepen en daardoor in de oude richtlijn psychosomatische oefentherapie versie 7 bleven werken. Dit levert nu een probleem op omdat er een nieuwe export voor de landelijke dataverzameling (LDO) is gebouwd in de oefentherapie richtlijn, maar dus niet in de psychosomatische oefentherapie versie 7. Omdat wij het belangrijk vinden dat onze verslaglegging aansluit bij de wensen van alle gebruikers hebben we met hulp van SOLKNet samen een nieuwe richtlijn ontwikkeld waarin nu ook de export naar LDO is gebouwd. Hier lees je de releasenotes.

Welke richtlijn moet ik gebruiken?

Hieronder hebben we ter verduidelijking een flowchart gemaakt waarin u kunt lezen welke richtlijn u kunt/moet gaan gebruiken:

De richtlijn oefentherapie versie 17

Je maakt gebruik maakt (als je dat al nog niet deed) van deze richtlijn: oefentherapie versie 17.

Mocht je wensen hebben m.b.t. de psychosomatische aanvullingen van deze twee richtlijn, dan kun je dat melden via info@vvocm.nl o.v.v. PSOT richtlijn Intramed

In deze richtlijnen zijn bij de samenvoeging specifieke aanvullende formulieren beschikbaar voor de registratie van de psychosomatiek. Deze vind je via aanvullingen op het formulier onderzoek door ‘Psychosomatische oefentherapie’ aan te vinken.

De nieuwe richtlijn SOLKNet psychosomatische therapie versie 8.

Ben je lid van SOLKNet en werk je bewust nog met de oude versie 7 psychosomatische oefentherapie of ben je niet helemaal tevreden over de manier van registreren en de eerder genoemde richtlijnen? Update dan eens de richtlijn psychosomatische therapie en kijk of je deze richtlijn prettiger vind werken. Hier lees je hoe je de nieuwe richtlijn kunt updaten.

Dus welke richtlijn je kiest is aan jou als gebruiker. Beide richtlijnen worden onderhouden en zijn geschikt voor export naar de LDO/LDF.

Ook psychosomatische fysiotherapeuten die lid zijn van SOLKNet kunnen de richtlijn gebruiken. Zij kunnen hiermee ook aanleveren aan de LDF en SKF (NIVEL). Houd er wel rekening mee dat deze richtlijn niet gemaakt is volgens KNGF de richtlijn Fysiotherapeutische verslaglegging 2019.

Aandachtspunten als je blijft/gaat werken met de nieuwe SOLKNet psychosomatische oefentherapie versie 8:

Samenvoeging meetinstrumenten fysiotherapie en meetinstrumenten oefentherapie

In de nieuwe versie van de meetinstrumentenrichtlijn zijn de meetinstrumenten fysiotherapie samengevoegd met de meetinstrumenten oefentherapie. Dit betekent dat alle meetinstrumenten van de fysiotherapie nu ook voor de oefentherapie beschikbaar zijn en dat alle oefentherapeuten vanaf 9.17 sneller updates voor meetinstrumenten ontvangen.

Als je deel neemt aan de NIVEL export (Landelijke Data export), dan is het van belang dat je de nieuwe basisrichtlijn met de nieuwe meetinstrumenten richtlijn kunt gebruiken. Meer over de nieuwe NIVEL export lees hier.

Belangrijk als je nieuw start met een basisrichtlijn

Stap je over naar een andere basis richtlijn dan zijn er wat aandachtspunten hieronder. Als je al met psychosomatische oefentherapie versie 7 werkt, dan is onderstaande niet van toepassing.

Indien je formuliersets of eigen aanvullende richtlijnen gebruikt in de huidige basisrichtlijn, dan volgen er een aantal extra handelingen:

Gebruik je formuliersets? Dan moet je voor de nieuwe basisrichtlijn nieuwe formuliersets aanmaken Hier lees je hoe dat gaat.

Heb je eigen aanvullende richtlijnen? Kijk hier hoe je deze overzet naar de nieuwe basisrichtlijn.

Handig om te weten:

Lopende dossiers kunnen geconverteerd worden naar de nieuwe versie van de basisrichtlijn
Heb je eigen briefontwerpen gemaakt? Deze worden automatisch overgezet naar de nieuwe basisrichtlijn.
Heb je eigen richtlijn instellingen gedaan zoals de verplichting van velden aangepast? Ook deze worden automatisch overgezet naar de nieuwe basisrichtlijn
We hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en wensen je veel plezier met je dossiervoering.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je contact opnemen met het Service Centrum op telefoonnummer 0182 – 621 121 of per e-mail helpdesk@intramed.nl.

Met vriendelijke groet,

Team EPD Intramed