Maak je praktijk minder kwetsbaar: eenvoudige stappen voor sterke beveiliging

Als zorgverlener of praktijkhouder wil je natuurlijk dat jouw gegevens en die van je cliënten goed beschermd zijn. Dat betekent dat je de juiste maatregelen moet nemen om je digitale beveiliging op orde te houden. De afgelopen weken deelden we al een aantal tips zoals tweefactorauthenticatie, het herkennen van phishing mails en de juiste rechten instellen in de praktijk. Deze week delen we drie extra manieren om je praktijk minder kwetsbaar te maken voor cyberaanvallen.

1. Gebruik een wachtwoordmanager

Een van de makkelijkste stappen naar betere beveiliging is het gebruik van een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager onthoudt niet alleen al je wachtwoorden voor je, maar helpt je ook om hele sterke en unieke wachtwoorden te maken voor elk account.

Unieke wachtwoorden zijn belangrijk omdat ze de impact van een datalek kunnen beperken. Lekt één van jouw wachtwoorden via een datalek? Dan blijft de schade beperkt tot dat ene account. Dit is anders als je voor meerdere sites hetzelfde wachtwoord gebruikt: dan loopt jouw veiligheid meteen een stuk meer risico.

Er zijn goede gratis versies van wachtwoordmanagers, maar voor een paar euro per maand heb je vaak meer functies en sterkere beveiliging. Voorbeelden van goede en veilige wachtwoordmanagers zijn 1Password en Bitwarden. Browsers bieden ook ingebouwde wachtwoordmanagers, maar deze zijn doorgaans minder goed beveiligd en vaker doelwit van aanvallen.

2. Gebruik een ad-blocker

Een ad-blocker is niet alleen handig om storende advertenties te blokkeren; het helpt ook om je privacy te beschermen en om te voorkomen dat je per ongeluk op malafide advertenties klikt die malware kunnen bevatten. Advertentieblokkers zoals Ghostery en uBlock Origin zijn goede opties die je browser en daarmee je veiligheid verbeteren.

3. Houd je software up-to-date

Kwetsbaarheden in verouderde software zijn vaak een doelwit voor cybercriminelen. Door je software altijd up-to-date te houden, verklein je de kans dat je getroffen wordt door een aanval. Zorg er daarom voor dat niet alleen je besturingssysteem – Windows of MacOS – maar ook je applicaties en browsers up-to-date zijn.

Veel programma’s bieden de optie om automatisch op updates te controleren en deze te installeren. Wanneer je gebruik maakt van Intramed Compleet zorgen wij er bijvoorbeeld altijd voor dat jij automatisch met de nieuwste versie werkt, zonder dat je deze nog zelf hoeft te installeren. Voor Windows-gebruikers is Patch My PC een handige applicatie die je helpt om snel te zien welke updates beschikbaar zijn én deze automatisch te installeren.

Door een wachtwoordmanager en ad-blocker te gebruiken, en je software altijd up-to-date te houden, zet je al grote stappen richting een veiligere digitale omgeving. Ben je op zoek naar een complete én veilige oplossing voor jouw praktijk? Kijk dan eens naar Intramed Compleet. Daarmee beheer je niet alleen je praktijk, maar kun je ook met een gerust hart focussen op je cliënten.