Intramed versie 9.34 is nu beschikbaar!

Beste klant, 

Het is zover! De nieuwste versie van Intramed (versie 9.34) is voor jou beschikbaar. In dit bericht vind je de hoogtepunten uit deze update. 

Tarievenupdate Jaarovergang 2023/2024 

Ieder jaar worden er een aantal wijzigingen gedaan voor de nieuwe tarieven, code-lijsten, gemeentelijke herindelingen en andere updates voor het nieuwe jaar. In versie 9.34 hebben we deze updates ook weer voor je doorgevoerd in Intramed.  

Meer gemak en tijdsbesparing bij de jaarovergang  

Om de jaarovergang soepeler te laten verlopen zullen we een aantal verbeteringen doorvoeren zodat je minder tijd kwijt bent aan de administratieve handelingen. In deze versie leveren we de volgende verbeteringen op: 

Vervolg behandelserie aanmaken 

Als de einddatum van een behandelserie is verstreken of het maximale aantal behandelingen in de serie is bereikt, dien je bij het aanmaken van een nieuwe behandeling een vervolgbehandelserie aan te maken. Vanaf deze release gebeurt dit automatisch wanneer je een nieuwe afspraak maakt door middel van kopiëren en plakken. 

Begin- en einddatum contracten 

Als je verandert van rechtsvorm of een andere praktijk-AGB-code krijgt, moet je vóór de wijzigingsdatum declaraties indienen met de oude AGB-code en ná de wijzigingsdatum met de nieuwe AGB-code. Dit kon je alleen maar doen door in de contracten de AGB-code te wisselen vóórdat je ging declareren.  

Voortaan kun je bij contracten een begin- en einddatum aangeven. Hierdoor hoefje niet meer in een contract te wisselen van AGB-code bij het declareren, maar maak je eenvoudig vooraf een nieuw contract aan. Declaraties worden dan zowel op het nieuwe, als op het oude contract direct met de juiste AB code gedaan.  

Verzekeraar bij zorgproducten kunnen bepalen op basis van de prestatiedatum 

Op dit moment wordt de verzekeraar bij zorgproducten bepaalde op basis van de begindatum van de behandelserie. Met deze nieuwe Intramed versie hebben we een optie toegevoegd waarmee je bij een zorgproduct de verzekeraar kunt bepalen op basis van de prestatiedatum van het declaratiemoment. Hiermee kan je zelf per zorgproduct instellen wat wenselijk is. 

Verbeteringen bij Aanspraakcode 8 

Voor behandelingen met aanspraakcode 8 (voorheen indicatiecode 8) zijn er een aantal verbeteringen doorgevoerd.  

Als een behandelserie met aanspraakcode 8 over de jaargrens heen loopt, start de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering weer op nul. Daarom wordt voortaan bij een behandelserie met aanspraakcode ‘8- Chronische indicatie Volw eerste n uit AV’, het ‘Max aantal vergoed’ en ‘Max bedrag vergoed’ per jaar bekekend, mits ‘Eerste n chronisch naar verzekeraar’ op ‘Nee’ staat in het contract. Je zet het veld ‘Eerste n chronisch naar verzekeraar’ alleen op ‘Nee’ als de verzekeraar het niet verplicht om de 1e 20 chronische behandelingen (indicatiecode 8) te declareren. Zo kan er één behandelserie gebruikt worden voor alle behandelingen met aanspraakcode 8, en hoef jij in het nieuwe jaar geen nieuwe behandelserie aan te maken. 

Dit zie je ook terug in de vergoeding-toelichting onderin behandelingen 

Diversen 

We hebben een aantal mooie verbeteringen doorgevoerd. In dit bericht stippen we de belangrijkste aan! De volledige lijst aan verbeteringen staat bij de “Nieuwe mogelijkheden” in de releasenotes. Die zijn te downloaden via deze link.  

Behandelseries voor de GGZ 

Voor behandelseries die gedeclareerd worden via het Zorgprestatiemodel (ZPM) is de regel dat vervolgbehandelingen ingepland kunnen worden op dezelfde behandelserie t/m 365 dagen na de laatste behandeling bij bijvoorbeeld terugval of recidive. Voortaan kan dit ook in Intramed. Zorgprestatiemodel behandelingen kun je tot en met 365 dagen na de laatste behandeling inplannen onder dezelfde behandelserie. Bij nieuwe behandelseries wordt de einddatum voortaan leeg gelaten. Zo hoef je niet iedere keer de einddatum van de behandelserie aan te passen als er nieuwe behandelingen ingepland moeten worden na 365 dagen sinds de start van de behandelserie. Voor bestaande behandelseries zul je de einddatum zelf nog wel leeg moet maken als je gebruik wilt maken van deze nieuwe werkwijze.  

Afsprakenoverzicht staat voortaan in de e-mail i.p.v. als bijlage bij de e-mail 

Je kunt in Intramed vanuit de agenda een afsprakenoverzicht per e-mail versturen. Voorheen werd dit verstuurd als een e-mail met als bijlage een PDF van het afsprakenoverzicht. Dit leidde vooral bij grote praktijken tot een groot documentenbestand met PDF-afsprakenoverzichten en daarmee soms tot fouten. 

Dat is aangepast: het afsprakenoverzicht wordt voortaan direct in de e-mail opgenomen. Dit zorgt ervoor dat het documentenbestand niet onnodig wordt gevuld én de ontvanger niet eerst de bijlage bij de e-mail hoeft te openen om het afsprakenoverzicht te bekijken. 

Generieke declaratiestandaard
Ook in deze release zijn we bezig met de nieuwe generieke declaratiestandaard (GDS, vervanger van de bekende PM304 standaard) die vanaf 1 april 2024 ingaat De bouw hiervan doen wij op de achtergrond en realiseren wij in stappen.  

De komende periode gaan wij aan de slag met ketentesten met verschillende zorgverzekeraars en VECOZO ter voorbereiding op 1 april 2024. 

Insight  

 Onze gebruikers hebben aangegeven dat ze willen sturen op het gebruik van klinimetrie. Aan de hand van deze wens zijn er 6 nieuwe dashboards ontwikkeld. Deze worden in de loop van de week (ca. 1 december) uitgeleverd. 

Voor Insight Start en Insight Extra:  

  • Klinimetrie gebruik lage rug  
  • Klinimetrie gebruik nek  
  • Klinimetrie gebruik schouder  

Voor Insight Extra:  

  •  Klinimetrie gebruik lage rug details  
  • Klinimetrie gebruik nek details  
  • Klinimetrie gebruik schouder details  

De dashboards zijn samengesteld op basis van de eisen van het Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF), maar ze kunnen ook door niet SKF leden gebruikt worden.
Meer specifieke informatie over de nieuwe dashboards vind je in de Insight-releasenotes

Nieuwe Intramed versie 

Vanaf de nacht van 28 op 29 november worden onze klanten die met Intramed Online/Compleet werken, overgezet naar de nieuwe versie. De klanten die de versie zelf installeren, kunnen deze nu downloaden vanaf onze website. Uitgebreide informatie over alle nieuwe functionaliteiten in deze versie lees je hier.

Ben jij een Mac gebruiker? Vergeet dan niet je workspace te verversen, zodat jij de nieuwste versie kunt gebruiken.

Met vriendelijke groet, 

Team Intramed  

Vanaf dit jaar presenteren we de nieuwe mogelijkheden niet alleen via de releasenotes, maar ook via een webinar. Je hebt daarmee de mogelijkheid om de nieuwe functionaliteiten in werking te zien en direct vragen te stellen. Via deze link kun je je inschrijven voor het webinar. Kun je er niet live bij zijn? Schrijf je toch in, dan krijg je na afloop automatisch de herhaling toegestuurd.