Nieuwe wetgeving medische hulpmiddelen MDR

17 juni 2021 – Medical Device Regulation (MDR). Deze nieuwe regels gaan per 26-05-2021 in en met name podotherapeuten moeten gaan registeren. Uiteraard hebben we dit mogelijk gemaakt in Intramed.

Er zijn nieuwe Europese regels voor medische hulpmiddelen.
Een belangrijk doel van de nieuwe regels is om patiënten meer duidelijkheid te geven. Zo krijgen patiënten en zorgprofessionals toegang tot een Europese databank (EUDAMED). In de databank kunnen zij informatie vinden over medische hulpmiddelen op de Europese markt. Zo kunnen zij een betere keuze maken voor een hulpmiddel. Voor de podotherapie geldt dat verschillende zaken voor hulpmiddelen geregistreerd dienen te worden ten behoeve van de MDR (Medical Device Regulation). Het gaat hierbij om nagelbeugels, ortheses, zolen, slippers of sandalen en productaanpassingen.

Deze hulpmiddelen kunnen nu geregistreerd worden in Intramed door middel van een formulier dat als aanvullende richtlijn nu beschikbaar is in Intramed. Ook is het mogelijk om een brief naar de patiënt te sturen op basis van dit formulier. Je hebt hier de verslagleggingsrichtlijn Podotherapie (versie 11) voor nodig. Deze kun je updaten door in Intramed te kiezen voor het update-icoon (wereldbol met blauwe pijl erin). Je kunt nu de MDR Formulieren binnenhalen:

Na het binnenhalen kun je de formulieren toevoegen in Intramed als je de verslagleggingsrichtlijn Podotherapie (versie 11) gebruikt door het toevoegen van een testverslag.

Heb je zelf je eigen verslagleggingsrichtlijn gebouwd? Dan kun je een export van je basisverslagleggingsrichtlijn naar ons mailen. Wij sturen je dan via de mail de aanvullende richtlijn terug. Heb je geen Intramed Plus of Compleet, neem dan telefonisch contact met ons op.

Voorgaande is voldoende om te voldoen aan de registratie die noodzakelijk is. Wij zijn nog bezig met een oplossing om het printen van stickers vanuit Intramed aan te bieden, maar hoe we dit gaan vormgeven en op welke termijn dit gaat komen is nu nog niet bekend.