Tweefactorauthenticatie (2FA)

6 februari 2023 – Een goede beveiliging van jouw patiëntgegevens begint met het gebruik van een uniek en sterk wachtwoord voor het inloggen in Intramed. Maar hoe sterk je wachtwoord ook is, er is altijd een risico dat deze in verkeerde handen terecht komt. Zorg daarom voor een 2e controlemiddel bij het inloggen.

Hoe komt je wachtwoord in verkeerde handen

  • je gebruikt hetzelfde wachtwoord ook voor andere online diensten. Door een datalek bij één van die diensten ligt jouw wachtwoord op straat.
  • via een overtuigende phishingmail weten criminelen jouw wachtwoord buit te maken.
  • jouw computer raakt besmet met malware, waarmee anderen al jouw toetsaanslagen kunnen zien. Dus ook jouw wachtwoorden.
  • iemand weet in te breken in jouw mailbox, en wijzigt via ‘wachtwoord vergeten’ jouw wachtwoorden.
  • je gebruikt een wachtwoord dat makkelijk is te raden.

Oplossing
Het is dan een geruststellende gedachte als je zeker weet dat iemand die jouw wachtwoord weet, toch niet bij de patiëntgegevens kan. Tweefactorauthenticatie – afgekort als 2FA – geeft jou die zekerheid.

Met 2FA combineer je twee verschillende factoren om in te loggen in Intramed. Naast je wachtwoord moet je ook een code invoeren. Deze code lees je meestal af uit een app op jouw smartphone. Deze code is uniek en tijdelijk. Dat betekent dat iemand die wel jouw wachtwoord heeft, maar niet jouw smartphone, alsnog niet kan inloggen in Intramed. Daardoor vormt 2FA een sterke verbetering van jouw beveiliging.

Wettelijk verplicht
Tweefactorauthenticatie is niet alleen goed voor de gemoedsrust. In een aantal wetten wordt gesteld dat verwerking van patiëntgegevens moet voldoen aan de eisen van de norm NEN 7510. Eén van die eisen is dat toegang tot een gezondheidsinformatiesysteem – zoals Intramed – moet worden beschermd met 2FA. Daarmee is het gebruik van 2FA niet vrijblijvend, maar een wettelijke verplichting.

Instellen tweefactorauthenticatie 
Wacht hier niet mee maar stel het nu in.

2FA instellen praktijkhouder of systeembeheerder

2FA instellen medewerkers