Wacht niet met innoveren,
voor je het weet is het te laat

30 maart 2021“Wacht niet met innoveren, voor je het weet is het te laat”
Interview met Ludo Guns, sectorspecialist medisch ABN AMRO

 

Op 7 april zijn Ludo Guns van ABN AMRO en Rutger IJntema van Innovatie Platform Fysiotherapie de sprekers tijdens ons webinar Praktijk van de toekomst. Ludo Guns is sectorspecialist medisch bij ABN AMRO en geeft vanuit deze hoedanigheid zijn visie op de vraag ‘hoe houd ik mijn fysiotherapiepraktijk toekomstbestendig’. De bedoeling is om tijdens dit webinar in een ontspannen sfeer de dialoog aan te gaan met de fysiotherapeuten en hen te informeren over belangrijke trends en ontwikkelingen en over de do’s en don’ts voor een gezonde bedrijfsvoering. Ludo geeft in dit interview alvast een tipje van de sluier.

 

Waarom organiseert ABN AMRO dit congres samen met Intramed?
“Er zijn nu zoveel veranderingen gaande in de fysiotherapiebranche dat wij het belangrijk vinden om onze klanten en toekomstige klanten daar bewust van te maken. Vorig jaar hebben wij in samenwerking met Intramed een webinar gegeven over verduurzaming. Hier hebben wij veel positieve reacties op gekregen. Daarom hebben wij direct ingestemd op de vraag vanuit Intramed om ook dit jaar weer samen een webinar te organiseren. De boodschap die wij willen meegeven is: ‘Ga mee met de veranderingen als dat mogelijk is, zorg dat je nu inhaakt’.”

We kunnen niet meer zonder e-health omdat
hele generaties er nu mee opgroeien”

Waar gaat het webinar over?
“We gaan inzoomen op de praktijk van de toekomst. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk wil ik laten zien wat er kan gebeuren als je je ogen gesloten houdt voor innovatieve ontwikkelingen. Het huis van de toekomst dat in 1989 werd gebouwd in Rosmalen werd destijds ook met argusogen bekeken. Ruim 250 demonstraties van moderne technologie waren er te zien: van beeldtelefoon tot een robot die een eitje kon bakken. Anno 2021 zijn dit soort technologieën heel normaal. Tijdens het webinar ga ik in op welke risico’s je loopt wanneer je wel en wanneer je niet meegaat in de trends en ontwikkelingen. Maar ik wil vooral ook de dialoog aangaan hoe fysiotherapeuten dat zelf zien.”

Welke trends en ontwikkelingen hebben invloed op praktijk of onderneming?
“Dat zijn er nogal wat. De patiënt verandert, die wordt steeds kritischer en gaat op zoek naar superspecialisten. En die zoektocht vindt online plaats via referentiesites. Dus met alleen algemene fysiotherapie, kom je niet meer mee weg. Daarom zie je dat er meerdere specialisaties komen en dat er ook veel regionale samenwerkingsverbanden ontstaan. Die ketenvorming gaat ook sneller. Ook e-health heeft sinds COVID-19 een enorme vlucht genomen. Dit is steeds vaker een vast onderdeel van een behandeling geworden. Oefeningen krijg je mee op een app en een consult kan via videobellen. Dan spreek je over blended care. Daar geloven we zelf heel erg in. Je moet daarin mee gaan. Wie had gedacht dat medisch specialisten via videobellen consults konden doen? Daar stonden ze eerst zelf nogal sceptisch tegenover maar nu doen ze dat massaal. Dat kan een fysiotherapeut ook.”

Wat wordt de rol van e-health in de toekomst?
We kunnen niet meer zonder. Hele generaties groeien ermee op en vinden het denk ik heel merkwaardig als je niet ergens op een app van de fysiotherapiepraktijk je voortgang kunt bekijken. Er wordt ook steeds meer mogelijk op dat gebied. Zo zag ik vorig jaar al een presentatie waarbij je oefeningen doet en waarbij een camera registreert of je het goed doet. Als je het goed doet, telt de camera af. Als je het niet goed doet, mag je opnieuw beginnen. Als die mogelijkheden er zijn, dan gaan we dat niet meer loslaten denk ik. Dat is ook goed. Want het kan de zorg ontlasten en dat is nodig als er straks een tekort aan zorgpersoneel ontstaat. Dan is het fijn als een app de basale algemene dingen kan overnemen. Daar gaan we zeker naar toe. Dat is ook niet gek want je ziet wereldwijd dat elektronische dingen gebruikt worden om het leven te vergemakkelijken, dus waarom zou dat niet opgaan in de fysiotherapie.”

Wat zijn de huidige financiële trends en de do’s en don’ts voor een gezonde bedrijfsvoering?
“We zien dat fysiotherapiepraktijken op zoek gaan naar andere verdienmodellen. Dus dat ze naast de verzekerde zorg die ze aanbieden ook op zoek gaan naar leefstijlinterventies en vanuit die optiek zich gaan richten op bijvoorbeeld fitness. Die combinatie werkt in onze ogen alleen goed als het complementair is aan het basis verdienmodel van de fysiotherapeut en dat is het leveren van zorg en focus op preventie en leefstijl. We zien het wel steeds vaker gebeuren dat er geïnvesteerd wordt in fitnessruimtes en dat komt ook door de opkomst van paramedische centra. In zo’n centrum willen ze dan graag alles erop en eraan hebben.”

“Gevoel van eten of gegeten worden

“We moeten denk ik ook niet te snel willen gaan. Dat klinkt een beetje dubbel. Aan de ene kant moet je blijven innoveren en doorontwikkelen maar aan de andere kant moeten we niet doorslaan in het feit dat het via een ander verdienmodel verdiend moet worden. Ik snap het wel want het is voor veel fysiotherapiepraktijken het gevoel van eten of gegeten worden. We zien nu de gezondheidscentra als paddestoelen uit de grond komen. Als je als fysiotherapiepraktijk dan niet mee doet, dan is er de angst dat ze cliënten verliezen of dat er geen cliënten meer worden doorverwezen.”

Hoe helpt ABN AMRO praktijken hiermee?
“Als er sprake is van participatie in een gezondheidscentrum, betrek ons er in een zo vroeg mogelijk stadium bij. Wij hebben kennis uit de praktijk en kunnen tips meegeven en kijken naar de financiële haalbaarheid. Je ziet vaak dat een fysiotherapiepraktijk meer ruimte nodig heeft in zo’n centrum maar hij betaalt evenveel huur/m2 als bijvoorbeeld de huisarts. Bedenk dan wel dat het verdienmodel van een fysiotherapeut anders is dan van een huisarts. Dan moet je wel zeker weten of je met jouw verdienmodel de huur kunt blijven betalen en je eigen salaris kunt blijven opnemen zodat je ook nog een aangenaam leven kunt leiden. Dus we kijken niet alleen naar de zakelijke kant, maar zeker ook naar hoe het privé werkbaar is.”

“Grote rol weggelegd voor fysiotherapeuten in de preventieve zorg”

“Waar wij sterk in geloven als verdienmodel zijn de gecombineerde leefstijlinterventies. Die worden nu door zorgverzekeraars vergoed. Daar zie ik hele goede kansen. In die preventieve zorg kunnen fysiotherapeuten een hele belangrijke rol gaan vervullen. Maar ga vooral niet concurreren met de fitnessbranche, zorg dat dat een aanvulling is en niet je hoofddoel.”

Kortom: Hoe zie jij de ‘praktijk van de toekomst’?
“Ik denk dat je het menselijke vlak nooit verloren zal gaan. Je zult altijd de therapeut houden die kijkt en voelt. En je moet de psychologische component niet uit het oog verliezen. Je zult altijd de menselijke arbeidsfactor houden. Maar daarnaast zie ik wel dat apps en e-health veel over kunnen nemen. Wat ik ook als een niet te stoppen ontwikkeling zie is het ontstaan van samenwerkingen tussen medici en paramedici uit de eerstelijnszorg die bij elkaar gaan zitten en een sterk blok vormen en kunnen doorverwijzen naar elkaar. En dit is ook wat de steeds kritischer wordende patiënt verwacht.”

Heb je nog tips voor fysiotherapiepraktijken?
“Als je een duurzame en innovatieve praktijk wil voeren, zorg dan dat je je aansluit bij initiatieven zoals bijvoorbeeld het Innovatie Platform Fysiotherapie (IPF). Dan kun je in contact komen met andere praktijken door heel het land waardoor je een nieuwe en frisse kijk kunt krijgen op je eigen praktijkvoering. Laat je adviseren door professionals en zorg dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. En nog een kleine tip: Zorg dat je website up to date is en creëer de mogelijkheid voor patiënten om online afspraken te kunnen maken. En maak bewuste keuzes waar je je kapitaal voor inzet, neem geen overhaaste beslissingen.”

Volg zeker ook het webinar ‘Praktijk van de Toekomst deel 2’ op 7 april.