25-05-2021 MDR Richtlijn voor Podotherapie

Beste gebruiker,

Er zijn nieuwe Europese regels voor medische hulpmiddelen (Medical Device Regulation). Deze nieuwe regels gaan per 26-05-2021 in. Een belangrijk doel van de nieuwe regels is om patiënten meer duidelijkheid te geven. Zo krijgen patiënten en zorgprofessionals toegang tot een Europese databank (EUDAMED). In de databank kunnen zij informatie vinden over medische hulpmiddelen op de Europese markt. Zo kunnen zij een betere keuze maken voor een hulpmiddel. Voor de podotherapie geldt dat verschillende zaken voor hulpmiddelen geregistreerd dienen te worden ten behoeve van de MDR (Medical Device Regulation). Het gaat hierbij om nagelbeugels, ortheses, zolen, slippers of sandalen en product aanpassingen.

Deze hulpmiddelen kunnen nu geregistreerd worden in Intramed door middel van een formulier die als aanvullende richtlijn nu beschikbaar is in Intramed. Ook is het mogelijk om een brief naar de patiënt te sturen op basis van dit formulier. Je hebt hier de verslagleggingsrichtlijn Podotherapie (versie 11) voor nodig. Deze kun je updaten door in Intramed te kiezen voor het update-icoon (wereldbol met blauwe pijl erin). Je kunt nu de MDR Formulieren binnenhalen:

Na het binnenhalen kun je de formulieren toevoegen in Intramed als je de verslagleggingsrichtlijn Podotherapie (versie 11) gebruikt door het toevoegen van een testverslag.

Heb je zelf je eigen verslagleggingsrichtlijn gebouwd, dan kun je een export van je basisverslagleggingsrichtlijn naar ons mailen. Wij sturen je dan via de mail de aanvullende richtlijn terug. Heb je geen Intramed Plus, neem dan telefonisch contact met ons op.

In het beleid handboek dat je voor MDR maakt zal ook een vermelding moeten komen met welk EPD je werkt (Intramed) en hoe je de beveiliging en continuïteit hiervan waarborgt. Je kunt hiervoor de volgende tekst gebruiken:

De bescherming van gegevens binnen Intramed en Intramed Online wordt op verschillende manieren verzorgd.

Iedere gebruiker van Intramed logt in met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord. De praktijkhouder kan minimumeisen instellen voor de sterkte van de gebruikte wachtwoorden. Daarnaast is het mogelijk om gebruik van een tweede inlogcode naast het wachtwoord verplicht te stellen (tweefactorauthenticatie). Wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen. Intramed Online biedt extra toegangsbeveiliging door middel van IP-filtering of een SSL-VPN verbinding.

De rechten van gebruikers kunnen gedetailleerd worden ingesteld per gebruikersgroep. Dit betreft het toevoegen, wijzigen, verwijderen en inzien van gegevens, en het uitvoeren van specifieke acties. Hiermee zijn dossiers en andere patiëntgegevens af te schermen voor onbevoegden (ook voor collega’s), en kan bijvoorbeeld export van gegevens worden geblokkeerd.

Bij Intramed Online worden dagelijks backups gemaakt van de databases met patiëntgegevens. Van deze backups worden verschillende versies bewaard in ons primaire datacentrum. Backups worden ook bewaard in een secundair datacentrum, dat geografisch is gescheiden van het primaire datacentrum.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je contact opnemen met het Service Centrum op telefoonnummer 0182 – 621 121 of per e-mail helpdesk@intramed.nl.

Met vriendelijke groet,

Team Intramed