"Niets is te moeilijk. voor hen die willen"

‘Nil volentibus arduum’, is het motto van Jan Heutink, algemeen directeur en manueel therapeut bij Paramedisch Centrum Fytac in de kop van Overijssel. In gewoon Nederlands: ‘Niets is te moeilijk, voor hen die willen’.  Zo kijkt Jan dan ook naar de implementatie van blended care binnen zijn organisatie. Jan: “Ik vind dat je anno nu een verplichting hebt om je team te scholen in blended werken zodat ze weten wat er kan. Ik heb de rol en de verantwoordelijkheid om mijn team daarin maximaal te faciliteren en te motiveren.”

Maximaal faciliteren en motiveren

“Binnen Fytac werken ruim vijftig mensen verdeeld over vijf locaties. We zijn in 2005 begonnen met de transformatie van mono- naar multidisciplinair werken. Op praktijkniveau zijn we al vijf jaar aan het praten om blended care toe te passen en uit te breiden. MijnZorgApp, beeldbellen en therapie op afstand kwamen om de hoek kijken. Dat was twee jaar trekken, duwen en motiveren van het team. Als zorgondernemer sta je altijd voor de uitdaging hoe je de ‘why’ goed uitgelegd krijgt aan jouw team. Wat is de reden om te veranderen? Als je twintig jaar in het vak zit en je doet dat op een bepaalde manier en opeens wordt er gezegd dat je het anders moet gaan doen, zoals via beeldbellen, dan lukt dat niet van de ene op de andere dag. Als MT vinden wij dat blended care in het kader van de substitutie van de zorg en doeltreffende aandacht naar klanten toe, een fantastisch middel is om in te zetten. Wij moeten er dan ook voor zorgen dat ons team daarin maximaal gefaciliteerd en gemotiveerd wordt.”

“Als MT vinden wij dat blended care een fantastisch middel is om in te zetten in het kader van zorg-substitutie en doeltreffende klant-aandacht. Wij moeten er dan ook voor zorgen dat ons team daarin maximaal gefaciliteerd en gemotiveerd wordt.” 

Jan Heutink1

Jan Heutink

Niet iedereen is een natuurtalent in beeldbellen

“Ik zou bijna zeggen ‘gelukkig kwam corona’. Toen werden er direct drempels weggenomen en moesten we wel. Op 18 maart 2020 konden ineens alle therapeuten beeldbellen. Corona was de beste motivator om ermee aan de slag te gaan. Binnen ons team was wel direct te zien wie een natuurtalent op het gebied van beeldbellen is en wie niet. De natuurtalenten hadden na twee maanden nog steeds een bezetting van 60 tot 70% in hun agenda en behandelden via beeldbellen gewoon door, terwijl andere therapeuten binnen twee weken hun agenda leeg hadden. Dat was voor het management een duidelijk signaal dat we daar scholing op moesten zetten. Dit vraagt om kennis en vaardigheden die niet automatisch bij iedereen in het pakket zit en dat kan ik mij heel goed voorstellen.”

Beeldbellen vereist organisatie en een andere manier van communiceren

“Online werkt communicatie anders. Dat hebben we bijvoorbeeld ook gemerkt met het online vergaderen. Als we fysiek zitten te vergaderen, duurt dat een hele ochtend. Als wij online vergaderen, dan zijn we vaak binnen drie kwartier klaar. Waarom gaat de snelheid omhoog? Wat doen we online wel en fysiek niet? Daar moet je dus ook bewust van zijn in de relatie met je cliënt. De communicatie wordt natuurlijk anders via beeldbellen. Een afspraak verzetten is niet zo ingewikkeld maar als je opeens een gesprek moet gaan voeren, dan komen er opeens allerlei factoren om de hoek kijken die het ingewikkeld kunnen maken. Op cliëntniveau kregen we ook opmerkingen dat beeldbellen niet goed werkt, omdat er bijvoorbeeld kinderen door de kamer liepen of huisgenoten meeluisterden. Als therapeut zagen we soms achterin het beeld iemand op de bank zitten die mee zat te kijken of de cliënt was maar half in beeld. Dit zijn leermomenten geweest.”

“Al vrij snel zijn wij tot de conclusie gekomen dat er toch een soort protocol moet zijn, hoe het beeldbellen werkt en ingezet kan worden. Door vooraf eerst instructie te geven als ‘zoek een rustige plek op’, ‘zorg dat u ruimte heeft rond uw computer/tablet’, ‘dat uw kinderen of andere huisgenoten niet direct betrokken zijn bij uw behandeling’, geeft aan beide kanten veel minder ruis. We zijn ons ervan bewust geworden dat we blended care dus meer moesten ‘organiseren’.

“De e-learning is een eye-opener en geeft veel handvatten”

“Wij hebben vrij snel contact gezocht met de makers van MijnZorgApp (Healthtrain) om ons hierbij te helpen. Als early adapters hebben we deze e-learning gevolgd. Eerst in een kleine groep van een man of veertien om te kijken hoe we het breder konden gaan inzetten. Later dat jaar hebben we de hele groep de e-learning laten volgen. De e-learning heeft een dermate overzichtelijk format van twaalf lessen met duidelijke items, dat het makkelijk was om het breed aan te bieden aan onze mensen. We merkten dat er daardoor echt een gesprek op gang kwam binnen onze praktijken. Door er met elkaar over te praten leer je van elkaar en durf je meer uit te proberen en met de cliënt te bespreken.”

Ook met beeldbellen is een ‘warme’ relatie  met de cliënt mogelijk

“Als zijnde een vertrekpunt, een eye opener, is zo’n e-learning module de beste start. De e-learning leert je nadenken over hoe je toch een ‘warme’ relatie met een cliënt kunt bewerkstelligen. Hoe zorg je ervoor dat de betrokkenheid niet alleen gezien en gehoord wordt, maar ook gevoeld. Wat vraagt dat van jouw professionele attitude als zorgverlener? Wat moet jouw houding zijn? Die hele performance was een belangrijk onderwerp. We hebben zelfs nagedacht of we wel of niet met het Fytac logo op de achtergrond in beeld wilden. Ook richting de cliënt is organisatorische kennis en know how vereist. Op het gebied van wet- en regelgeving, omtrent privacy en geborgenheid. Is de omgeving wel veilig om dit te doen, niet alleen ict-veilig maar ook veilig voor de klant. Ben je in staat om geborgenheid en veiligheid te bieden in de conversatie met de cliënt. De e-learning modules geven daar de handvatten voor.”

MZA beeldbellen

Stap voor stap implementeren

“We moeten onze therapeuten blijven motiveren en faciliteren om dit nieuwe gedrag aan te leren. We gaan stap voor stap dit proces implementeren. Wil je mensen faciliteren dan zul je toch ook moeten blijven herhalen, dieper op de materie ingaan en leermomenten creëren.”

Het moet als een olievlek gaan werken

“We gaan blended care niet afdwingen bij onze mensen. Misschien moeten we het ook niet verwachten van al onze vijftig paramedici; als wij er eerst tien hebben dan is dat positief. Wij implementeren het beeldbellen volgens het olievlekprincipe. Een voetbalteam heeft ook meerdere spelers en als er één in uitblinkt wordt het hele team er beter van. Van dat soort mechanismen willen wij  gebruikmaken. Wij hebben nu per locatie, per praktijk twee beeldbellers die de ruimte krijgen om het te doen. Zo geven we de meest gemotiveerde mensen de kans. Want nogmaals: niets is te moeilijk, voor hen die willen!”

 

Dit artikel verscheen eerder in het HealthTrain e-magazine.

ZorgpromotorTienhoven-20211027-034

‘Blended care’ via Intramed

Werk je met Intramed Compleet dan krijg je gratis extra tools voor blended care: een online cliëntenportaal, online vragenlijsten en MijnZorgApp (Start).

Informatie over Intramed Compleet

Bespreek je mogelijkheden

Wil je graag overleg over de mogelijkheden voor jouw praktijk? Plan dan een adviesgesprek om je opties te bespreken.

Plan adviesgesprek

Meer informatie over MijnZorgApp

Meer specifieke informatie, een kennisbank en klantervaringen vind je op de aparte site van MijnZorgApp

Meer info