BiBoZ in Intramed beschikbaar

Wat houdt de BiBoz-methode in?

De BiBoZ-methode is een nieuwe manier waarop jij als fysiotherapeut jouw patiënt behandelt. Wij hebben deze methode vertaald naar een volledig interactief formulier wat jij op basis van de antwoorden van jouw patiënt invult. Met het formulier onderzoek je het voorkeursgedrag van de cliënt, en hoe je dit kunt omvormen naar het gewenste gedrag. Zo zorg je ervoor dat jouw cliënten meer gaan bewegen.

De BiBoZ-methode is bedoeld voor cliënten van 18 jaar of ouder met een (verhoogd risico op een) chronische aandoening die vallen onder Zorgmodule bewegen. Hieronder vallen cliënten die (enigszins) gemotiveerd zijn om een actievere leefstijl te ontwikkelen. Ze hebben gespecialiseerde ondersteuning nodig van een (zorg)professional op het gebied van zelfmanagement- en gezondheidsvaardigheden

Samen met de Hogeschool Utrecht hebben we begin dit jaar de BiBoZ- methode in Intramed opgeleverd. De BiBoZ-methode wordt ingezet binnen de fysiotherapie.

Wat is er nieuw?

Fysiotherapeuten vinden het lastig om een gesprek te starten over duurzaam gezond beweeggedrag. Daar hebben we samen met Zorgtopics over nagedacht: Waar staan we nu? Waar willen we naartoe? En welke oude gewoontes willen we achterlaten?

In de eerste versie waren er veel opties waar de fysiotherapeuten uit konden kiezen. Om dit te versimpelen zijn er nu minder keuzes, maar wel met hetzelfde resultaat. Afgelopen maand zijn er weer een aantal verbeteringen doorgevoerd in de BiBoz-methode aan de hand van gebruikerservaringen:

  • Alle 5 de kenmerken moeten gekozen kunnen worden bij zowel groen, geel als rood:
  • Reflectieve motivatie
  • Fysieke en psychologische capaciteit
  • Sociale en fysieke gelegenheid
  • Voorheen waren de kenmerken per kleur verschillend

Gedragsveranderingstechnieken zijn gewijzigd:

  • Voorbeelden en omschrijvingen gelijk maken aan bijlage
  • Er zijn diverse technieken verwijderd/samengevoegd

Wil jij de nieuwe versie van BiBoz downloaden, of maak je nog geen gebruik van de BiBoz methode?

Klik hier om BiBoz versie 2 te downloaden