Belangrijke informatie rondom de GDS!

We hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan de nieuwe declaratiestandaard. De GDS (Generieke Declaratie Standaard) is de vervanger van de huidige PM standaard, en stond gepland voor 1 april 2024. Voor de jaarwisseling heeft er op uitnodiging van Zorgverzekeraars Nederland een overleg plaatsgevonden met softwareleveranciers en alle zorgverzekeraars. Tijdens dit overleg is gebleken dat de totale markt nog niet klaar is om de GDS op 1 april in laten gaan. Daarom is de GDS uitgesteld naar 1 juli 2024.  

 

Wij zijn er klaar voor!

Natuurlijk houden we je ook graag op de hoogte van onze voortgang: wij zijn er namelijk klaar voor! Op dit moment zijn we bezig met het “ketentesten” met verzekeraars en het servicebureau Infomedics. Deze test wordt uitgevoerd om te verzekeren dat deze nieuwe grote wijziging goed wordt getest en alle facetten aan bod komen voordat jij zonder problemen met de GDS aan de slag kunt.  

Wij nemen deel aan de werkgroep invoering GDS vanuit Zorgverzekeraars Nederland / Vektis, en hebben bijdragen geleverd om een testplan met verschillende scenario’s uit te werken. Hierin zijn zo veel mogelijk wijzigingen die de GDS met zich meebrengt door vertaald. Denk hierbij aan het gebruik van een nieuw veld “lichaamslocatie” om links en rechts aan te duiden bij relevante diagnosecodes (DCSPH). 

 Veranderingen in de GDS

Per beroepsgroep zijn er met de GDS een aantal nieuwe spelregels die we gaan ondersteunen. Zo wordt de werkwijze rondom zorgproducten eenvoudiger, en hoef je de 20 chronische zittingen niet meer eerst te declareren naar verzekeraars. De komende maanden zijn we nog volop bezig met het ontwikkelen van allerlei beroepsgroep-specifieke onderdelen rond de GDS te ontwikkelen. Al deze veranderingen zullen we later in het jaar uitgebreid toelichten.  

Daarnaast zullen er vanaf 1 juli nieuwe eisen komen rond de restitutienota’s die jouw cliënten ontvangen over onverzekerde zorg. Hier zijn eisen aan verbonden, omdat verzekeraars nieuwe methoden gebruiken om deze zo veel mogelijk digitaal te verwerken. Om aan deze eisen te voldoen zullen er een aantal kleine aanpassingen noodzakelijk zijn. Hier komen we later op terug! 

Blijf op de hoogte!

We verwachten dat we met de GDS jouw administratieve lasten verder terug kunnen dringen. Daarnaast zal de GDS de retourinformatie, die we in 2023 al flink hebben gereduceerd, verder verlagen door middel van nieuwe controles.  

Wil jij op de hoogte gehouden worden over alle ontwikkelingen rondom de GDS? Houd dan onze social media in de gaten, of schrijf je in voor de nieuwsbrief! 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief | Naar LinkedIn | Naar Facebook | Naar Instagram